Levenscyclus analyse (LCA)

AIR3+ heeft circulaire meubels ontworpen en gemaakt van reclaimed hout. In opdracht van AIR3+ heeft Ingenieursbureau BOOT BV een levenscyclusanalyse uitgevoerd met behulp van de EPD-tool van het NIBE. Hierin is de milieu-impact inzichtelijk gemaakt. Vervolgens is een LCA-berekening gemaakt om inzichtelijk te maken wat de milieu-impact zou zijn als deze tafel uitgevoerd is met nieuw hardhout.

90% lagere milieuimpact

Het gebruik van reclaimed hout maakt dat de producten heel milieuvriendelijk zijn. Uit de LCA blijkt duidelijk dat de producten van AIR3+ een veel lagere milieu-impact hebben dan vergelijkbare producten die zijn gemaakt van nieuw hout.
De milieu-impact is 90% lager dan wanneer deze gemaakt zou zijn van nieuwe materialen. De CO2-uitstoot is 88% lager. Dit komt onder andere doordat de winning van hardhout in Zuid-Amerika en Afrika en transport naar Nederland wordt voorkomen.

Fase van de cyclus
De levenscyclus van een product wordt bepaald van de winning van grondstoffen tot de einde levensduur van het product. Hierbij worden de volgende fasen onderscheiden:

  • Productiefase (A1-A3)
  • Bouwfase (A4-A5)
  • Gebruiksfase (B1-B7)
  • Sloop- en verwerkingsfase (C1-C4)
  • Eventuele milieuvoordelen na het gebruik zoals energieterugwinning of hergebruik (D).

Lange levensduur
De producten zijn gemaakt van reclaimed basralocus en azobé hout. Dit is zeer duurzaam hardhout dat bestand is tegen alle weersinvloeden. De zitjes van stevige hardhouten stalroosterlatten zijn gemonteerd op een onderstel van hardhouten meerpalen. Het tafelblad is gemaakt van kantplanken uit de stal of damwandplanken. De levensduur is meer dan 25 jaar.

Minimale bewerking
De producten zijn gemaakt met minimale bewerkingen, om het hout zo veel mogelijk in tact te laten. Het ontwerp is demontabel zodat de houten onderdelen na gebruik in de picknicktafel weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

 

Slim productieproces
De damwandplanken en meerpalen worden schoongemaakt. De meerpalen worden met een kettingzaag op maat gezaagd. Daarna worden ze naar de productielocatie vervoerd. De stalroosterlatten worden schoongemaakt en geschaafd en ook naar de productielocatie vervoerd. Op beide locaties wordt een heftruck ingezet voor verplaatsen van het hout. De bevestigingsmaterialen zijn van regulier, nieuw RVS.

Minimaal afval
Bij de productie komt minimaal afval vrij (circa 5%). Dat komt met name doordat er soms bij het hout slechte stukken afgezaagd moeten worden (bijvoorbeeld de kop van de meerpaal als deze is verweerd). Maar verder worden er zo min mogelijk bewerkingen gedaan om ook de hoeveelheid afval te minimaliseren.

Minimaal transport
Nadat de producten gereed zijn worden deze naar de locatie gebracht. Hierbij is uitgegaan van een standaardafstand van 150 km, omdat de producten door heel Nederland geplaatst kunnen worden. Het streven is om de productie zo lokaal mogelijk te organiseren, waarmee de milieuimpact nog lager wordt. Omdat de producten al gereed zijn voordat deze getransporteerd worden is er in deze fase geen sprake van afval.